Pokuty za závadné potraviny jako procento z ročního obratu řetězce

Minulý týden jsem se sešla na jednání s ředitelem státní zemědělské a potravinové inspekce v Olomouci Jindřichem Smičkou. Jednali jsme především o zákonu o potravinách, který má nastavit přísnější pravidla pro posuzování kvality potravin, mají se rozšířit informační povinnosti prodejců a také se zvyšují pokuty za prodávání zkažených nebo závadných potravin.   

Vůbec si ale nejsem jistá, že jsou změny dostačující. Trest za prodávání závadných potravin je totiž nadále stanoven maximální výší pokuty. Tato maximální výše ale jen málo bere ohled na to, zda je pokutovaný podnik malý domácí prodejce, nebo nadnárodní kolos. Právě v případě nadnárodních společností si myslím, že maximální výše pokuty v řádu desetitisíců nebo statisíců je nezastraší a své chování nezmění. Výše pokuty je vzhledem k jejich miliardovým ziskům opravdu zanedbatelná.

I proto jsem jednala s ředitelem Smičkou o tom, že by se pokuty stanovovaly jako procento z ročního obratu daného řetězce. Každá pokuta by pak byla takříkajíc ušita na míru. Pan ředitel mi potvrdil, že nad tímto opatřením by se mělo uvažovat a že by se mu rozhodně nebránil.
 

Debata se stočila rovněž na problematiku omezení otevírací doby supermarketů a kompetencí potravinové inspekce, které se budou ve Sněmovně rovněž projednávat. Domluvili jsme se na další spolupráci v těchto velmi důležitých oblastech.

 

 

Autor: Olga Havlová | pondělí 10.3.2014 10:16 | karma článku: 8,19 | přečteno: 459x