Mládkův slib Urbanovi: Supetrafika, kterou zacvakáme všichni

5. 02. 2015 21:01:42
Navrhovaná novela energetického zákona je zmetek a další plán na okrádání lidí. Energetický regulační úřad (ERÚ) bude zpolitizován a stane se typickou trafikou.

Jestliže se Topolánkova vláda vyznamenala solárním tunelem a Nečasova vláda církevními restitucemi, tak lumpárnou Sobotkovy vlády je tento energetický zákon.

Zjevné nepravdy ve vystoupeních ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, při projednávání novely energetického zákona ve Sněmovně, jsem již dříve kritizovala a zejména jeho tvrzení, že proběhl standardní legislativní proces, mne utvrzuje v tom, že se sociální demokracie podílí na plánu okrádání normálních lidí.

Klíčovou výhradu mám ke změně způsobu řízení úřadu tak, aby mohla vzniknout Rada ERÚ, kterou ministr Mládek slíbil poslanci Urbanovi v lednu loňského roku a která má údajně znamenat průhlednější systém regulace a lepší kontrolu.

Ve skutečnosti však navrhovaná novela výrazně ohrožuje nezávislost ERÚ, protože členy rady bude navrhovat a odvolávat vláda, na základě návrhu ministra průmyslu. Kromě toho, že bude úřad zpolitizován, bude také paralyzován, jelikož kompetence, obsažené v novele zákona, neumožňují Radě řídit úřad a v praxi dojde k tomu, že ERÚ bude bez faktického vedení. Jedná se tedy o vykoštění hlídacího psa cen energií v jeho kompetencích, což může přinést neočekávané náklady pro všechny spotřebitele.

Nikdo dosud nespočítal dopad navrhovaných změn. Nikdo neví, jak velká zátěž to bude a co bude znamenat pro národní hospodářství. Přijetí novely energetického zákona může mít obrovský finanční dopad do cen elektřiny, plynu i tepla. Jedná se o desítky miliard, které zaplatí opět koneční spotřebitelé. Rozvodné sítě máme už dnes nejdražší v Evropě (42%) a hrozí další nárůst.

Rada bude stát minimálně 10% navíc z rozpočtu ERÚ a stane se typickou trafikou, protože v podobě, v jaké je novela předkládána, neumožňuje lepší výkon regulace, ale pouze větší kolektivní neodpovědnost celé Rady. Rada má být totiž výkonná, nikoliv dozorčí.

Novela nahrává monopolům a je potřeba postavit se energetické lobby a umělému zvyšování cen energií a bránit konečné spotřebitele - naše občany. Novela zákona umožňuje, aby všechny lumpárny, které se zde zavádí, zaplatili normální lidé, které hodláme bránit.

Autor: Olga Havlová | čtvrtek 5.2.2015 21:01 | karma článku: 17.73 | přečteno: 522x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 188 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 322 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1458

Již třetí volební období působím jako komunální politička v Jindřichově. V životě jsem zažila něco, co mě změnilo a začala jsem se veřejně angažovat tak, abych byla prospěšná nejen sobě a své rodině, ale také veřejnosti. Jsem poslankyní za Moravskoslezský kraj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...