Olga Havlová

Sněmovna musí shodit zákon o VTS! Je to jed na české drobné potravináře

21. 05. 2015 19:38:44
Do prvního čtení ve Sněmovně míří Novela zákona o významné tržní síle. Největší obchodní řetězce varují, že novela zdraží potraviny, naruší tržní prostředí, a povede ke snížení podílu českých potravin v obchodech.

Zvýhodnění dodavatelé a vláda naopak očekávají, že začnou fungovat férové obchodní podmínky a nebudou již řetězci tlačeni prodávat pod nákladové ceny, platit za to, že odběratel vůbec zařadí jejich potraviny do prodeje apod. což bývá dnes běžnou praxí.

Obávám se, že novela zákona o významné tržní síle je obdobným paskvilem, jako byla novela energetického zákona. Novela neprošla standardním legislativním procesem, klíčové pasáže zákona se měnily, měnily, až se cestou na vládu úplně vytratily. Dopady na spotřebitele, odběratele, drobné dodavatele a stát nikdo dosud nespočítal.

Novela může velmi tvrdě dopadnout na naše malé české zemědělce a zpracovatele. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu budou mít velké řetězce snahu vyhnout se riziku nejasných a likvidačních sankcí, které na ně novela tvrdě přichystala a raději od malých českých dodavatelů nenakoupí a budou se poohlížet po zboží v zahraničí.

Podíl potravin od českých výrobců a dodavatelů se u velkých řetězců pohybuje mezi 70 až 80 procenty. Obchodní řetězce navíc exportují české výrobky do svých zahraničních poboček v objemu desítek miliard korun, což nejsou zanedbatelná čísla. Může to být morová rána pro české potravinářství, kde ve finále posílí jen velcí dodavatelé (kterých se zákon kupodivu netýká, i když disponují také významnou tržní silou), aby byli ještě větší a malí přijdou na buben.

Budu navrhovat, aby se novela vrátila vládě zpět k dopracování, zejména o studii dopadů na malé zemědělce a zpracovatele, jinak je tento paskvil může snadno pokosit.

Autor: Olga Havlová | karma: 12.71 | přečteno: 606 ×
Poslední články autora