Podporujeme terorismus výjimkou v zákoně pro Halal porážky?

24. 11. 2014 14:24:51
Ve čtvrtek večer jsem se zájmem sledovala pořad Máte slovo Michaely Jílkové, tentokrát zaměřený na šátkový zákon, resp. „nebezpečí“ Islámu pro západní civilizaci, tedy i ČR. Trochu mne jen mrzí, že se na jedno velmi důležité téma nedostalo. Myslím tím Halal - nechutnou , nehumánní porážku zvířete pro maso.

Dopředu říkám, že nesouhlasím s tím, aby muslimky mohly na školách a veřejných institucích nosit šátky. Ale daleko důležitější mi v souvislosti s islamizací přijde způsob zpracování stravy. Právě jednou z cest, kde získávají muslimské obce peníze na svoji činnost, je věc tak nehumánní, jako je porážka zvířat zvaná halal. Halal je výrobek certifikovaný muslimskou obcí za poplatek, ze kterého jdou peníze na provoz muslimské obce, např. na nájem mešit, případně jsou peníze přes různé neziskové organizace směrovány do arabských zemí. Existuje vážné podezření, že mohou končit na účtech teroristů, či jejich rodin.

Nejznámější z halal výrobků je halal maso. Při porážce stylem halal (tzv.Zabíha) musí být zvíře podříznuto muslimem za recitace modlitby a to záměrně bez předchozího omráčení (aby tu modlitbu slyšelo) někdy zvíře umírá i několik minut! Zvíře je tedy při porážce při plném vědomí! Ačkoliv je tento způsob ke zvířeti velmi krutý a byl i v mnoha státech zakázán, byla mu v ČR udělena v roce 2010 výjimka Ministerstvem zemědělství v zákoně o ochraně zvířat a nyní je možné zde tyto rituální vraždy již tedy praktikovat. Když shodou okolností obdržel v pondělí každý poslanec DVD s názornými halal porážkami zvířat, sbírala jsem dlouho odvahu, abych ono DVD otevřela a shlédla. A musím říct, že něco tak otřesného a ohavného jsem opravdu dlouho neviděla.

Jako místopředsedkyně zemědělského výboruvím, že podle hygienických a právních předpisů Evropské unie musí být porážka provedena po omráčení zvířete. Předpis vyžaduje podvázání jícnu, aby se zabránilo tomu, že střevní a žaludeční obsah přelije maso. Rituální porážky (halal) mají přesto výjimku z těchto právních a hygienických předpisů EU. Mne osobně velmi znepokojují znalecké hygienické posudky, které varují před tím, že způsob halal porážky neumožňuje dodržení požadovaných hygienických norem. Tato metoda porážky de facto není schopna zajistit podvázání jícnu (ligace) a přes zející ránu, otevřeného jícnu, je maso kontaminováno žaludečním a střevním obsahem. Z tohoto důvodu u halal masa roste riziko kontaminace např. bakterií Escherichia Coli, kontaminace se týká hlavně mletého masa zvláště u hamburgerů a dalších produktů z mletého masa. Tomuto problému se věnuje např. francouzský toxikolog Jean-Loui Thillier, který dává do souvislosti rostoucí spotřebu halal masa s nárůstem otrav způsobených Escherichia Coli. Tyto otravy mohou být velmi nebezpečné, zvláště pro děti. Escherichia Coli může způsobovat život ohrožující infekce, nebo těžká poškození, zvláště u ledvin (vyžadujících až transplantaci). Jean-Louis Thillier uvádí, že „Každý rok je jen ve Francii, více než 100 úmrtí dětí na následky infekce Escherichia Coli z mletého masa a nárůst těchto úmrtí přímo koreluje s rostoucí spotřebou halal masa.“

Co je pro mne také důležité, že na nerovnost v podmínkách si stěžují i ostatní producenti nehalal (klasická jatka), kteří uvádějí, že vyjmutí halal producentů z hygienických norem EU tradiční producenty ekonomicky znevýhodňuje na trhu a zvyšuje jejich náklady za některé postupy (omráčení, podvazování jícnu, dodržování hygienických norem EU, atd.) Podle federace veterinárních lékařů EU je „porážka zvířat bez předchozího omráčení nepřijatelná za každých okolností“ právě z hygienických důvodů.

Česká republika je známa tím, že se zde dlouhodobě snažíme vychovávat naše děti k ochraně zvířat. Většina z nás by za záchranu našich zvířecích miláčků dala v podstatě cokoliv. I proto náš zákon splňuje veškeré normy EU a v některých ohledech jde vysoce nad jejich rámec. Jsem přesvědčena, že je to správná norma, ze které by neměly být udělovány žádné výjimky. Obzvláště pak ty, které vedou k mimořádně krutému způsobu zabití zvířete. Proto jsem podala v minulých dnech interpelaci na ministra zemědělství, aby mi sdělil, která jatka mají v současné době výjimku na porážku halal a proč a do budoucna chci udělat vše pro to, aby takovéto výjimky Česká republika vůbec nepodporovala.

Autor: Olga Havlová | pondělí 24.11.2014 14:24 | karma článku: 41.07 | přečteno: 4548x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 274 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 476 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1458

Již třetí volební období působím jako komunální politička v Jindřichově. V životě jsem zažila něco, co mě změnilo a začala jsem se veřejně angažovat tak, abych byla prospěšná nejen sobě a své rodině, ale také veřejnosti. Jsem poslankyní za Moravskoslezský kraj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...