Vláda vztyčila prostředníček: Minerálky zaplatí za kubík vody 6 korun, kolik Vy?

Vláda dnes projedná podnět ministerstva financí týkající se poplatku za přírodní minerální vodu. Ten byl v roce 2001 stanoven na směšné 3 Kč za jedem metr kubický a Sobotkův kabinet bude rozhodovat o tom, zda jej nezvedne na 6 Kč.

Nepřijde Vám to trapné, když doma platíte vodné cca 35 korun za metr kubický.  

V důvodové zprávě k novele se píše, že: „Důvodem této změny by mělo být „adekvátní promítnutí skutečného významu a hodnoty přírodního bohatství státu do cen, za které je toto bohatství dovoleno využívat nestátními, zejména podnikatelskými subjekty k dosahování jejich zisku, kdy vzhledem k tomu, že sazba poplatku byla stanovena před více než 10 lety a od té doby nedoznala změn, její výše zdaleka neodpovídá současným hodnotovým relacím a spíše přispívá k jejich deformaci.“

A já se ptám, koho vytrhne šest korun. Je toto adekvátní ohodnocení přírodního bohatství?  I žák se znalostmi matematiky na úrovni základní školy si lehce spočítá, že 1000 litrů odčerpaný z přírody, rozprodají společnosti jako Hanácká kyselka s.r.o., Chodovar s.r.o., Karlovarská Korunní s.r.o., Karlovarské minerální vody a.s., Marienbad Waters a.s., Ondrášovka a.s. a Poděbradka a.s za cca 10 000 korun !, a to i po odečtení  marže supermarketů. Obyčejný člověk naproti tomu zaplatí za 1000 litrů 35 Kč (bez stočného) a nevydělá na tom ani korunu. Toto vládní gesto považuji za facku všem občanům, kteří platí za vodu 6x víc a navíc jsou konečnými spotřebiteli.

Důvod novely snad nemůže být ani finanční, když si předkladatel slibuje zvýšení příjmu do státního rozpočtu o pouhých 8,4 mil. A co považuji snad za největší drzost je,  že „novela bude mít i dopad na konečné spotřebitele, tedy obyvatele ČR, protože lze předpokládat, že navýšení výdajů za užívání výtěžku zdrojů PMV promítnou výrobci do ceny potraviny.“

Jako by nestačily novinové zprávy o tom, že na zvýšení důchodů nejsou peníze, že klokánky jsou v exekuci, že si člověk připlatí, za všechno možné. Vláda prostě na místech, kde může jen nastavit ruku, má polootevřenou nebo úplně zavřenou dlaň a raději sdírá malé a střední podnikatele do krve na úkor těch velkých. I kdyby se zdražil poplatek řekněme na 50 korun za kubík, minerálky jej stejně prodají za 200 násobek. To je pane byznys!

Věc má ještě jeden aspekt. OSN před časem varovala, že do deseti let nebudou mít přístup k vodě 3 miliardy lidí a sucho poskytne i takovou vodní velmoc jakou je ČR. Už teď můžeme pociťovat dopady prognózy. Spodní vody stále ubývá a půda nemá absorpční schopnost, aby vodu zadržela. Jinými slovy voda bude nejdůležitější  komoditou. Z vybraných prostředků, za minerální vody by se mohl vytvořit zvláštní fond, který bude se suchem bojovat, ale co pořídíte za trapných 8 milionů?  

 

Autor: Olga Havlová | pondělí 8.6.2015 12:18 | karma článku: 27,43 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Olga Havlová

Světový rekord šikany v Jihlavě

18.2.2015 v 12:24 | Karma: 23,52
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1458x
Již třetí volební období působím jako komunální politička v Jindřichově. V životě jsem zažila něco, co mě změnilo a začala jsem se veřejně angažovat tak, abych byla prospěšná nejen sobě a své rodině, ale také veřejnosti. Jsem poslankyní za Moravskoslezský kraj.

Seznam rubrik